5 октомври- Международен ден на учителя

На 5 октомври 2018 г. от 10. 40 ч. в коридора на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ се събраха ученици и учители, за да отбележат международния ден на учителя.

        Севим Куртчу произнесе тържествено слово, възхваляващо делото на учителя. Няма човек, който да не помни първия учебен ден и своя първи учител. Учителската професия е сред най- значимите професии, които оформят човека като обществена и духовна личност. Днес отдаваме почит към личността и професията учител. Няма възпитание без човешки пример и вдъхновение. Учителите запалват онази искра, от която животът става интересен и смислен.        

        Учителите винаги са били сред първите  личности, допринесли за развитието на обществото. През нашето Възраждане в  първите училища влизат най-просветените българи, училите в чужбина, както и свещениците. Те поставят основите на националното ни самосъзнание. Повечето от най-великите наши личности са били и учители – Христо Ботев, Иван Вазов, Добри Чинтулов, Йордан Йовков…

         Нека благодарим на любимите си учители за труда им. Защото както в началото стои словото, така и в началото на всеки съзнателен човешки живот стои един Учител.

        В часовете по изобразително изкуство учениците от V клас изработиха поздравителна кутия, в която  поставиха  картички за учителите. Отваряйки кутията, учителите бяха изненадани от картичките.   Севим Куртчу и учениците от V ,VI и  VII клас изработиха табло с рисунки, посветена на учителя.

       Празнично облечени, учениците от V и VI клас рецитираха стихове за любимите учители.Голямо впечатление предизвика писмото на Наарин Гюрсесова от V клас. „Скъпи учители, всеки ден ни обогатяване със знания и умения. По български език се учим да бъдем грамотни; по математика развиваме логическото си мислене; в часовете по човекът и природата опознаваме околния свят; по история разширяваме кръгозора си за древните цивилизации; по физическо изпълняваме гимнастически упражнения.

Училището е моят втори дом и аз се чувствам истински щастлива.Днес е празник на учителя и аз изразявам моята благодарност към Вас.

Благодаря Ви, скъпи учители!

       Учителите благодариха за поздравленията и пожелаха на учениците здраве, успехи и сбъдване на мечтите.

       Един хубав ден, който предизвика вълнение и приятни емоции!

22. 09. 1908 г. – Обявяване на Независимостта на България

         Обявяването на Независимостта формално започва с избухването на Младотурската революция през м. юли 1908 г. Друг фактор, благоприятстващ обявяването на Независимостта е избухналата на 6 септември 1908 г. стачка на Източните железници.

На 22 септември 1908 г. в тържествена обстановка в старата столица Велико Търново България отхвърля васалната си зависимост от Турция и провъзгласява пълен държавен суверенитет. Фердинанд, в присъствието на министрите, прочита Манифест за провъзгласяване на независимостта. Мнозинството от народа ликува.

        В манифеста от този ден се казва: „Преди 30 години българският народ, непоколебимо верен към паметта на народните дейци за своята свобода и въодушевен от техните съвети, неуморно работи за уреждане на хубавата ни земя и създаде от нея държава, достойна да бъде равноправен член на цивилизованите народи. Винаги миролюбив, народът копнее за културен и икономически напредък. В това отношение нищо не бива да го спъва, нищо не бива да му пречи на преуспяването му. Това е желанието на народа, това е неговата воля.”

        Независимостта на националната държава е опора на народната свобода и стимулатор за всестранно развитие. Отговорността ни пред нея е дълг и към предците, и към наследниците ни. Пред всички нас стои задачата да съхраним наследеното, да доразвием постигнатото, да опазим най-голямото национално завоевание – независимата българска държава – залог и опора на бъдещето ни.

       Днес Денят на независимостта трябва да се осмисли – като средство и сила на съзидание за изграждане на свободна, демократична и просперираща България.

Ученици и учители гледаха филма : „Провъзгласяване на Независимостта на България.“

1 ноември – Ден на народните будители

На 31. X. 2017 г. от 10, 30 ч. в коридора на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ ученици и учители събраха, за да отбележат Деня на народните будители.
Под ръководството на Севим Куртчу старши учител- горен курс се организира литературно- музикална композиция.
Севим Куртчу произнесе тържествено слово, посветено на деня на народните будители. Днес е ден на народните будители, на хилядите знайни или безименни книжовници, зографи и учители, които от век във век с измъчени тела и души са правили така, че страниците на историята ни да дишат. На всеки душата е трепкала от радост, когато е виждал как засиява раздухваната от него искрица. И всеки сам, един срещу всички обстоятелства – „като врани срещу сокол“, както е видял незнайният житиеписец първоучителя Константин Философ в битката му за славянското писмо във Венеция. Сякаш неземна мощ изпълва гръдта на немощния монах, за да изрече призив, който още отеква:“ Българино, знай своя род и език!“. Или на поета, за да напише стих, който продължава да тревожи: „От сън дълбок се събуди!“.
Днес е ден на народните будители. Тежко ни, ако ги нямаше. Затова нека да си спомним за тях, за всичко, което правят на върха на надеждата, за да имаме българска литература, живопис, образование.
Ако днес си спомним за нашите народни будители, това означава, че сме си дали сметка сред водовъртежа на хаоса кои сме и в какво е силата ни. А това ще бъде първата победа на духа над разрухата, лъжата и родоотстъпничеството. Ще видим, че не политици, търговци и нови чорбаджии са най- важното нещо за нацията ни, а онова, което крепи българското вътре в нас и не му дава да се погуби.
Затова – на учителя поклон, на писателя поклон, на художника и артиста поклон, на публициста, който буди съвестта ни, поклон. Поклон на всички, които не се предават в битката за българската същина, за да съществува въпреки всичко държавата на духа ни!
В рецитала участваха: Хюсеин Хюсеин ученик от VII клас, Ейхан Али ученик от VII клас, Еркан Хюсеин ученик от VII клас, Ася Боянова ученичка от VI клас, Шемсинир Мехмедов ученик от VI клас, Десислава Тошкова ученичка от VI клас, Бирел Бейзатова ученичка от VI клас, Александра Христова ученичка от VI клас.
Като истински художници се представиха с творбите си : Бюрхан Ризаев ученик от IV клас, Назар Ризаева ученичка от V клас , Арзу Бейханова ученичка от V клас, Ахмед Асенов ученик от V клас, Десислава Тошкова ученичка от VI клас, Бирел Ризаева ученичка от VI клас, Бурчин Ремзиева ученичка от VI клас, Александра Христова ученичка от VI клас, Йозер Ахмедов ученик от VI клас, Шемсинир Мехмедов ученик от VI клас, Мерал Джумалиева ученичка от VI клас, Даяна Тошкова ученичка от VII клас, Гьоксел Яшаров ученик от VII клас, Еркан Хюсеин ученик от VII клас, Елис Ибрахимова ученичка от VII клас, Бирен Ризева ученик от VII клас, Хюсеин Хюсеин ученик от VII клас.
Подготви се табло с произведенията на Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Христо Ботев, Иван Вазов, Алеко Константинов и Николай Лилиев.
Със съдействието на Севил Али и Десислава Цонева учениците наблюдава презентация, представяща делото на народните будители.

5 октомври- Международен ден на учителя

На 5 октомри 2017 г. в 10, 40 ч. ученици и учители се събраха в коридора на училището, за да отбележат международния ден на учителя.
Ръководител на мероприятието беше Севим Куртчу- старши учител- горен курс.
Елис Ибрахимова и Бирен Ризаева ученички от VII клас прочетоха есето на Джон У. Шлатър.
„ Аз съм учител.
Родил съм се в мига, когато от устата на дете е изскочил въпрос.
Аз съм много хора на много места.
Аз съм Сократ, вдъхновяващ младежите на Атина да откриват нови идеи като задават въпроси.
Аз съм Ан Съливан, поставяща тайните на Вселената в протегнатата ръка на Хелън Келър.
Аз съм Езоп и Ханс Кристиан Андерсен, разкриващи истината чрез безбройни истории.
Аз съм Марва Колинс, която се бори за правото на образование на всяко дете.
Аз съм Мари МакКлеод Бътюн, която строи голям колеж за моя народ, където вместо чинове има оранжеви щайги.
Аз съм и Бел Кауфман, борещ се да върви „Нагоре по стълбата, която води надолу“.
Имената на онези, които са практикували моята професия, звънят като камбани на славата за човечеството… Букър Т. Уошингтън, Буда, Конфуций, Ралф Уолдо Емерсън, Лио Баскаля, Моисей и Исус.
Аз съм всички онези, чиито имена и лица отдавна са забравени, но чиито уроци и характери винаги ще бъдат помнени заради постиженията на техните ученици.
Аз съм плакал от радост на сватбите на мои бивши ученици, смял съм се щастлив при раждането на техните деца и съм стоял с глава, наведена от скръб и объркване, край гробове, изкопани твърде скоро, за тела твърде, твърде млади.
В продължение на един ден се е налагало да бъда актьор, приятел, сестра и лекар, треньор, търсач на изгубени вещи, банкер, таксиметров шофьор, психолог, заместник родител, продавач, политик и защитник на вярата.
Независимо от картите, диаграмите, формулите, глаголите, разказите и книгите аз наистина нямаше какво да преподавам, защото онова, което трябваше да научат учениците ми, беше да опознаят себе си, а аз знам, че най-трудно е да разбереш кой си.
Аз съм парадокс. Аз говоря най-силно, когато слушам най-внимателно. Най-големият подарък за мен е благодарността на моите ученици.
Материалното богатство не е моя цел, но аз съм търсач на съкровища на пълен работен ден, който проучва нови възможности, в които учениците му да използват своите таланти, и издирва таланти, които понякога лежат дълбоко заровени сред отломките на нечие саморазрушение.
Аз съм най-големият късметлия сред всички, които работят.
На един лекар му е позволено да изведе живота на бял свят в един вълшебен миг. На мен ми е позволено да се погрижа животът да се ражда отново и отново всеки ден – с нови въпроси, идеи и приятелства.
Един архитект знае, че ако строи грижливо, неговото творение може да просъществува векове. Един учител знае, че ако изгражда с любов и истина, онова, което изгради, ще трае вечно.
Аз съм воин. Всекидневно водя битки срещу надзъртащото насилие, страха, предразсъдъците, невежеството и апатията. Но аз имам велики съюзници: Интелигентността, Любопитството, Родителската подкрепа, Индивидуалността, Творчеството, Вярата, Любовта и Смехът – всички се стичат под моите знамена и с тяхната подкрепа съм непобедим.
А на кого трябва да благодаря за този чудесен живот, който така щастливо ми е отреден, освен на обществото, на родителите. Защото вие сте ми оказали голямата чест да ми се доверите с великия си принос към вечността – вашите деца.
И така, аз имам минало, което е богато на спомени. Имам настояще, което е истинско предизвикателство, пълно с приключения, защото ми е позволено да прекарвам дните си с бъдещето.
Аз съм учител… и всеки ден благодаря на Бога за това.“
В часовете по изобразително изкуство учениците изработиха картички, нарисуваха рисунки и ги подариха на своите учители.

11 май патронен празник на училището

Училище наше! Училище свидно! Светиня родна за нас!
Гордеем се с твоето име, то е символ, дар свят!
Днес ОУ” Св. Св. Кирил и Методий” чества патронен празник. Но този ден е и личен празник за всеки един от нас – от спомена за първата научена буквичка до книгата, която за първи път ни е развълнувала и сме се преклонили пред таланта на творците.
„Върви народе възродени,
към светла бъднина върви,
с книжовността, таз сила нова,
ти чест и слава поднови“,
са думи, които всеки българин знае от момента на пристъпването на училищния праг. Думи, които често пъти изговаряме наизуст без дори да се замислим за смисъла и гордостта, които носят. Пеем химна на братята Кирил и Методий, независимо дали сме първолаци или техните баби и дядовци.
На този ден сме се събрали, освен да празнуваме заедно, да отдадем своята почит и благодарност на нашите предци.
Днес сцената едва успя да побере участниците в представлението.
Изводът е, че можем да учим , но можем и да се забавляваме заедно.
През изминалата учебна година нашите възпитаници се включиха в различни училищни и извънучилищни мероприятия и резултатите са видими –
участие в проект “Твоят час“
училищни рецитали
коледен базар на ателие Свещичка
участие в областен кръг на фестивала на авторска драматургия и театър на английски език
рисунки по различни поводи
участие в конкурси: „ Така разбирам любовта“, „ Красотата около нас“, „ Приятел на природата“
Провеждане на пролетен поход
Седмица на детската книга
Великденска изложба базар на ателие Свещичка

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, КОЛЕГИ! !

Седмица на детската книга и изкуства за деца (18- 21 април)

По традиция в ОУ “Св. Св. Кирил и Методий“ бяха организирани мероприятия, посветени на Седмицата на детската книга и изкуства за деца.

Г- ца Севим Куртчу откри Седмицата на детската книга на 18. IV. 2017 г.

Реализираха се следните занимания:

На 18. IV. 2017 г. Севим Куртчу запозна с биографията и творчеството на Ран Босилек и Елин Пелин. Същият ден учениците от V клас четоха приказките“ Мечка и мравки“ и „Задави се Мецана“ от Ран Босилек.

На 19. IV. 2017 г. учениците от VI клас прочетоха стихове от Ран Босилек: „ Родна реч“ и „Родна стряха“.

На 20. IV. 2017 г. учениците от VII и VIII  клас се запознаха с приказките на Елин Пелин:”Автомобил и кола“, „ Глупавият вълк“, „Големи лъжи“, „Старата воденичка“, „ Знам и мога“, „ Тримата глупаци“ и „ Умник Гюро с умници другари“.

На 21. IV. 2017 г. учениците преразказаха любима приказка. По – късно Севим Куртчу закри Седмицата на детската книга.

Седмица на гората

В рамките на седмицата на гората ( 3- 7 април)  се връчиха грамоти за участие в конкурса  „Приятел на природата“, организиран от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните.

На 6. IV. 2017 г. отличените ученици се почерпиха със сладки и сандвичи в държавно горско стопанство гр. Кубрат. Г- жа Карагьозова награди Линет Левентова Максудова ученичка от V клас с  грамота „Приятел на природата“.

Участниците в конкурса се снимаха за спомен.

Един вълнуващ ден, който ще се запомни цял живот!

160 г. от рождението на княз Александър Батенберг

На 5. април. 2017 г. под ръководството на г- жа Севим Куртчу старши учител по български език, литература и история се организира мероприятие по повод 160 г. от рождението на княз Александър Батенберг. В мултимедийната зала Елиз Сунаева Ибрахимова ученичка от  VI клас  и Бирен Бейзатова VIII клас  представиха важни факти  за живота на княз Александер Батенберг.  Учениците от  V до VIII клас  се запознаха с произхода, образованието, семейството, избора за княз на Александър Батенберг и абдикация.

Възпитаниците гледаха преентация на тема: »Избиране на княз Александър Батенберг за български княз, 17. 04. 1879 г.».

Организиране на пролетен поход по класове

На 7 април 2017 г. под ръководството на г- жа Иванова старши учител по биология, химия и физическо възпитание и спорт се организира пролетен поход от V до VIII клас с маршрут от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ до ДГС „Сеслав“.

Учениците вървяха с бодра стъпка, пеейки весели песни. Някои от тях носеха ранички с вода и сандвичи. Други имаха в чантите дъждобрани, бонбони и солети.

Начело на ученическата колона застана г- жа Иванова. На края вървяха г- жа Севим Куртчу и г- жа Рукие Ахмедова. С енергични  стъпки със песни и весели разговори, ученици и учители стигнаха до ДГС „Сеслав“.

Първата спирка беше красивата беседка разположена в езерото.  Участниците в клуб по фотография „Фотоскул“ снимаха красиви пейзажи.

На входа бяха посрещнати от директора г- н Руси Русев , който поздрави учениците. Той беше избран за лесовъд номер 1 за 2016 г.                                      .

След няколко крачки ученици и учители видяха високата сграда на ДГС „Сеслав“. Бяха  посрещнати от г- н  Иво Дончев.  Учениците бяха почерпени с пакети с царевични пръчки, сладки и чаша натурален сок. Възпитаниците от ателие „Свещичка“ подариха ароматна свещ на г- н Иво Дончев  и благодариха за сърдечното гостоприемство.

Учителите седнаха на удобна беседка. Домакините бяха подготвили богата почерпка. След два часа ученици и учители  поеха по обратния маршрут и се прибраха доволни по домовете.

Един вълнуващ ден, който ще помни цял живот.

139 г. от Освобождението на България

На 2. II. 2017 г. в коридора на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ се събраха ученици и учители, за да отбележат 3. III. 1878 г. – националния празник на България.

Севим Куртчу- старши учител по български език, литература и история произнесе тържествено слово по случай Освобождението на България от османско робство. В историята на България има една дата – 3 март, която е синоним на святата дума Свобода. Нашата свобода беше защитена и с перото на Виктор Юго, на Толстой и Достоевски, на Гладстон, Чарлз Дарвин и Оскар Уайлд. Те не само прославиха българската кауза, но се бориха за нея и оставиха заветни мисли към днешния ден – да не забравяме, че свободата отлита, ако не я пазим и тачим.

Колко съвременно звучат думите на Уолт Уитман: “Когато Свободата си отива, тя не си отива първа, нито втора, нито трета. Тя чака всичко друго да си иде- тя остава последна. Когато вече няма помен от герои и мъченици и когато всичко живо в душите на всички хора изчезне от някой край на света, едва тогава Свободата ще изчезне от този край на света и неверник и тиран ще го завладеят.“

Датата 3 март е повратна в българската история, защото ражда свободата на България.

На 3 март нека сведем чела, нека се поклоним пред мъчениците на свободата, нека си спомним за кръста, който носим, за вярата и борбата, за книжовните и будителите, съхранили духовното ни богатство и запалили огъня на националното пробуждане и възраждане. И да не забравяме, че саможертвата на братята освободители, техният подвиг е кървавото измерение за нашето национално достойнство и бъдеще.

Учениците от I,  III, V, VI и VIII клас рецитираха стихотворения посветени на Освобождението на България.

Учениците от II, V, VI , VII и VIII се представиха с рисунки, посветени на 3. март. 1878 г.

Севим Куртчу подготви табло, изобразяващо подвига на опълченците на Шипка.