139 г. от Освобождението на България

На 2. II. 2017 г. в коридора на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ се събраха ученици и учители, за да отбележат 3. III. 1878 г. – националния празник на България.

Севим Куртчу- старши учител по български език, литература и история произнесе тържествено слово по случай Освобождението на България от османско робство. В историята на България има една дата – 3 март, която е синоним на святата дума Свобода. Нашата свобода беше защитена и с перото на Виктор Юго, на Толстой и Достоевски, на Гладстон, Чарлз Дарвин и Оскар Уайлд. Те не само прославиха българската кауза, но се бориха за нея и оставиха заветни мисли към днешния ден – да не забравяме, че свободата отлита, ако не я пазим и тачим.

Колко съвременно звучат думите на Уолт Уитман: “Когато Свободата си отива, тя не си отива първа, нито втора, нито трета. Тя чака всичко друго да си иде- тя остава последна. Когато вече няма помен от герои и мъченици и когато всичко живо в душите на всички хора изчезне от някой край на света, едва тогава Свободата ще изчезне от този край на света и неверник и тиран ще го завладеят.“

Датата 3 март е повратна в българската история, защото ражда свободата на България.

На 3 март нека сведем чела, нека се поклоним пред мъчениците на свободата, нека си спомним за кръста, който носим, за вярата и борбата, за книжовните и будителите, съхранили духовното ни богатство и запалили огъня на националното пробуждане и възраждане. И да не забравяме, че саможертвата на братята освободители, техният подвиг е кървавото измерение за нашето национално достойнство и бъдеще.

Учениците от I,  III, V, VI и VIII клас рецитираха стихотворения посветени на Освобождението на България.

Учениците от II, V, VI , VII и VIII се представиха с рисунки, посветени на 3. март. 1878 г.

Севим Куртчу подготви табло, изобразяващо подвига на опълченците на Шипка.