140 г. от Освобождението на България от османско робство

Поради лоши метеорологични условия, тържеството по случай 140г. от освобождението на България се отбеляза на 5.03. 2018 г. в мултимедийната зала.

Програмата започна с патриотичната песен: “Боят настана, тупкат сърца ни.“

Севим Куртчу произнесе слово, с което проследи хронологията на важни исторически събития и личности. На 3 март 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор, с който  отбелязваме края на една война. Тази война  е символ на успеха на националните борби, символ на мечтите, символ на новото национално самочувствие и достойнство.

3-ти март е доказателството, че жертвите от Априлското въстание не са били напразни, че 15 хиляди доброволци, загинали, сражавайки се в руско-турската освободителна война, са дали живота си в името на нещо свято – в името на България!

Пътят на свободата, пътят до трети март започва от хайдушките пътеки, минава през нелегалните комитети на Левски, узрява в саможертвата, изкачва стръмните сипеи на Ботевия Вола, за да се стигне до днешната свещена дата.
Постепенно бяха изградени новите български институции, беше изградена и утвърдена новата, съвременна и европейска българска държавност. Нека бъдем достойни за славата, която ни завещаха нашите предци! Да бъдем смели! Да бъдем истински българи.
Да сведем чела в знак на признателност пред хилядите жертви, които положиха своите кости по пътя към победата.

Седмокласниците рецитираха одата “Опълченците на Шипка“ от Иван Вазов.

Програмата завърши с презентацията“ 3 март 1878 г.“. Пред табло, илюстриращо значими събития от руско- турската освободителна война, Джем Ерхан ученик от IV клас поднесе букет от кокичета.