2 юни- Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България

На 2 юни 2017 г. се навършват 141 г. от гибелта на Ботев. По този повод ученици и учители, се събраха в мултимедийната зала, за да почетат паметта на великия революционер.

Севим Куртчу- старши учител по Български език, литература и история произнесе тържествено слово, изтъквайки делото на Христо Ботев. Втори юни! Един народ, една страна в едно сърце се сплитат в минута мълчание, в минута на поклон пред героите. Една кратка минута, една. Левски, Ботев, Волов, Бенковски, Райна Княгиня.

Днес е Втори юни! Денят, в който през 1876 г. родината ни изпрати в отвъдното- Ботев. Кой е Ботев? Роден на 06. 01. 1848 г. в Калофер. Скитал от родния си град до Одеса, Задунаевка, Калофер, Букурещ, Измаил, Браила, Гюргево, Галац. Той е студент, учител, журналист, революционер, и поет.

Ботев ни впечатлява с горещата си любов към Родината:“Ако умра, то знай, че после отечеството си съм обичал най- много тебе.“ Какво е любовта  към съпругата му пред любовта към майка България?

Днес е Втори юни! Денят, в който се чувстваме като народ- сплотени, вдъхновени, с вдигнати глави и горди, че сме чеда на държава, родила Христо Ботев. Да сведем чела, да подвием колене, да обединим сърцата, мислите, думите си в едно и да прошепнем:

„Тоз, който падне в бой за свобода,

той не умира: него жалеят

земя и небе, звяр и природа

и певци песни за него пеят…“

Севим Куртчу и учениците от VII   клас  изготвиха  табло, проследяващо най- важните години от жизнения път на Христо Ботев.

Учениците от VI клас, тържествено облечени, рецитираха стихотворението „ На прощаване в 1868 г.“ от Христо Ботев.

Възпитаниците от ОУ „ Св. Св. Кирил и Методий“ почувстваха патриотичния дух с изпълнението на песента:“ Стани, стани юнак балкански.“

С едноминутно мълчание се почете паметта на една от най- ярките личности на българската литература и  история- Христо Ботев.