Клуб „Гъбарко“

След успешните резултати с гъбата Шийтаки, младите гъбари постигнаха завидна реколта и от Кладница.
След, като приключи периода на мицелообразуване, в помещението направихме промени в микроклимата за стимулиране на плододаване и резултатите не закъсняха. Изобилие от гъби. Има за всички и за децата от клуба и за учителите, похвалихме се и пред общинската администрация.

Провеждане на кулинарно шоу на клуб “Спортът и здравето- ръка за ръка“

     


На  27. IV. 2017 г. учениците от клуб “Спортът и здравето- ръка за ръка“ с ръководител г – жа Иванова  в класната стая  проведоха кулинарно шоу. Няколко маси бяха свързани,  за да могат присъстващите да наблюдават кулинарните умения. Всеки участник беше снабден с чинии, вилици, салфетки. Най- важното е, че се спазва хигиена. Учениците готвеха с медицински ръкавици.

Целта на шоуто бе да се приготвят само здравословни храни-съответно закуска, обяд и вечеря.

Синем Яшарова  ученичка VIII клас   и Десислава Тошкова ученичка от V клас приготвиха пролетни салати с краставици, домати и сирене. Мерал  ученичка от V клас се представи с вкусна порция: две припечени пилешки шишчета, ориз и зелена салата. Бирел Бейзатова ученичка от V клас, Зерда Алтънаева ученичка от VII клас   и Арзу Ерол ученичка VIII клас изненадаха със зелени салати,  с ориз, маслини кюфтета и пържоли.

Г- н Стоянов, който е добър кулинар даваше съвети на учениците как да подредят продуктите в чиниите. По време на цялото шоу участниците от клуба по фотография „Фотоскул“ снимаха кулинарното шоу. Г- жа Иванова облечена с бяла престилка, също показаха кулинарни умения. Тя приготви вкусна салата от сварени яйца,  заквасена сметана, майонеза и кашкавал. Г-ци Севим и Семра Куртчу се наслаждаваха на кулинарните задачи на учениците. Едно невероятно шоу, което доказа способностите на членовете на клуб “Спортът и здравето- ръка за ръка“!

Представителна изява „Твоят час“

На 21. XII. 2016 г. в коридора на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“  се състояха три публични изяви по проект „Твоят час“ и коледен базар на ателие „Свещичка“.

Гости на мероприятията бяха представители от отдел Образование.

Учениците от V и VI клас под ръководството на г- ца Севим Куртчу драматизираха пиесата „ Гъбарко“ от Батко Златко. Показаха блестящи артистични умения. Заслужиха адмирации от учители и ученици.

Г- н Стоянов представи група „ Гъбарко“, която включва учениците от VI и  VIII клас.  Директорът запозна с историята на гъбите „Шийтаке“. Изтъкна здравословните предимства – ниско съдържание на калории, с висок процент на цинк, протеини фибри и минерали.   Гъбите „Шийтаки“ са разпространени в Източна Азия- Япония и Китай.

Г- жа Ахмедова ръководи клуб по фотография – Фотоскул. В него участват девет ученици: от V , VI и VII клас. Учениците ще придобият основни познания и умения във фотографията. Дейността на клуба е фокусирана върху практически занимания и експерименти. Основна задача е да отразяват дейността на всички групи по проекта, училищни мероприятия и тържества. Крайната цел е всички спомени да бъдат събрани в красиви албуми.

Г- жа Иванова запозна с клуба „ Спортът и здравето“ – ръка за ръка. Включени са ученици от  V , VI ,VII и VIII клас. Основна цел е да се получат знания за здравословното хранене и здравословен  начин на живот.

Накрая г- жа Атанасова проведе коледен базар на ателие „Свещичка“. Тя приветства гости, родители, ученици и учители. В словото г- жа Атанасова  подчерта, че свещите са не само източник на светлина, но и символ на топлина и домашен уют. Всички бяха очаровани от изработените свещи. Присъстващите родители и гости си купиха свещи. Със събраните парични средства ще се купят материали, необходими за ателие „Свещичка“.

Вкусна и полезна

След, като прибраха реколтата, учениците от клуб „Гъбарко“ се проявиха и като готвачи. Ползвайки стола на детската градина, любезно предоставен от директорката, Нериман Шабан, учениците приготвиха вкусните гъби. Опитаха ги и почерпиха съученици и учители.

Всички с нетърпение очакват да опитат и гъбата „Кладница“, но до тогава са необходими още грижи и усърдие.

Младите Гъбари с богата реколта

Усърдието на учениците от клуб „Гъбарко“ и техният ръководител дава своите плодове. Това е третата реколта, която получават учениците от вкусната и много полезна гъба „Шийтаке“, тя е и най- обилна.

Усърдието е възнаградено и сега на всички предстои да се убедят в прекрасните вкусови качества на гъбата.